Visa saimniecības ražotā produkcija ir bioloģiski sertificēta. 2024. gadā Priežukalna bišu saimes bija izvietotas 4 dravas novietnēs. Divas dravas atrodas mežainā apvidū uz rietumiem no Mētrienas – Beļavas apkārtnē, kur ainavā dominē meži un izcirtumi, kā arī pa kādai nelielai pļavai un meža laucītei. Kopš 2018. gada Priežukalna bites ganās arī Kalsnavas pagastā, netālu no Jāņukalna un 2022. gadā netālu ir izveidota jauna novietne arī Bērzaunes pagastā.
Visizdevīgāk mūsu produkciju ir pirkt pa tiešo – ja kārojas ko iegādāties, tad zvani vai sūti SMS uz 26309648 vai arī sūti e-pastu uz andrejs@priezukalns.lv (vai priezukalns@gmail.com). Gandrīz katru nedēļu mēroju ceļu Mētriena – Madona – Pļaviņas – Rīga un šajā maršrutā ir iespējams vienoties arī par piegādi līdz Jūsu namdurvīm. Medu un citus labumus tirgojam arī dažādos tirdziņos.
Priežukalna produkcija ir pieejama arī veikalā iDille Rīgā, taču tajā gan produkcijas klāsts, gan tilpumi ir pieejami ierobežotā klāstā.
280 ml (400 g): 5,50 EUR
500 ml (700 g): 8,00 EUR
720 ml (1 kg): 10,00 EUR
Katra Priežukalna medus burciņa ir kā pārsteigums. Medus garša ir unikāla katrai kārei, saimei un dravai. Arī dažādos laikos izsviestajam medum būs cita garša. Uz katras medus burciņas etiķetes vari atrast informāciju par to, kad medus ir izsviests – šī informācija ietverta partijas numerācijā – piem. L 26.06.2016. nozīmē to, ka medus izsviests 2016. gada 26. jūnijā. Priežukalna dravās pirmais medus, ko parasti iegūstam maija beigās vai jūnija sākumā, garšas ziņā ir vismaigākais. Tuvojoties rudenim medus garša kļūst intensīvāka un medus krāsa – tumšāka. Gadās, ka noņemot pēdējo medu no dravām Teiču purva krastos un Beļavas pusē, medus sviedē citiem medus veidiem piejaucas arī pavisam nedaudz viršu ziedu medus, kas svaigā medū izskatās kā mazi želejas gabaliņi. Priežukalna medus netiek sildīts un šķidrs tas ir tikai pāris mēnešus pēc izsviešanas – pēc tam tas būs ieguvis agregātstāvokli, kas raksturīgs gandrīz visiem Latvijā iegūtajiem medus veidiem – tas būs palicis ciets – sakristalizējies. Ja vēlies šķidru medu arī ziemā, tad vari to “atsildīt” – paturēt siltā ūdenī, kura temperatūra nepārsniedz + 35 °C – šādu temperatūru bites nodrošina arī stropā, kad audzē jauno paaudzi.
Viršu ziedu medus, BIO:
280 ml (400 g): 10,00 EUR
500 ml (700 g): 13,00 EUR
720 ml (1 kg): 16,00 EUR
Visi viršu medus krājumi ir pilnībā beigušies un viršu medus šobrīd nav pieejams!
Viršu medus – vienīgais saimniecībā ražotais monoflorais medus. Iegūts ar mehāniskās spiedes palīdzību saspiežot no rāmīšiem izgrieztās šūnas. Pirms šūnu izgriešanas, no kārēm medus sviedē izsviežam visu citu ziedu medu. Tāpēc varam apgalovot, ka Priežukalna viršu medus ir tik tīrs “virsis”, cik tīru to ir iespējams iegūt! Ar šo metodi iegūtajā viršu medū saglabājas daudz mazi gaisa burbulīši. Viršu medus daudzums ir ierobežots un to var iegādāties tikai saimniecībā vai tirdziņos – veikalos tas nav atrodams!
280 ml (400 g): 6,00 EUR
500 ml (700 g): 8,50 EUR
Krēmveida medus ir tas pats dažādu ziedu medus, tikai padarīts ērtāks lietošanā. Vienīgā atšķirība – brīdī, kad medus sāka kristalizēties (palikt ciets), tas tika pāris nedēļas katru dienu apmaisīts. Šādā veidā medus kristāli nesaaug kopā un medus struktūra kļūst līdzīga kā biezam krējumam vai saldējumam, kura pagatavošanai arī ir svarīga maisīšana. Un tāda tā paliek līdz brīdim, kamēr medus burciņa ir izēsta…
Kaltēti ziedputekšņi, BIO:
280 ml (150 g): 6,00 EUR
500 ml (300 g): 10,00 EUR
Ziedputekšņus 2024. gadā vācam dravas novietnēs, kas atrodas mežainajos apvidos Beļavas pusē – tajā Beļavā, kas starp Mētrienu un Ļaudonu.
280 ml (350 g): 8,00 EUR
Ziedputekšņi medū tiek pagatavoti krēmveida medū iemaisot kaltētus ziedputekšņus. Kad putekšņi ir vienmērīgi izmaisīti, tie tiek fasēti burciņās. Daļa no putekšņu nastiņām paliek neizšķīdušas un pirmajās dienās pēc sagatavošanas piedod produktam interesantu “kraukšķi”. Ziedputekšņu medū gatavošanai izmantojam putekšņus, kas ievākti vasaras otrajā pusē un nav tika saldi, kā pavasarī un vasaras sākumā ievāktie putekšņi. Tāpēc šis produkts garšo arī tiem, kuriem parasti medus ir par saldu…
Maisījumi ar medu:
Medus ar piparmētrām, BIO: 146 ml (200 g): 4,00 EUR
Medus ar ingveru, BIO: 146 ml (200 g): 4,00 EUR
Medus ar Ķīnas kanēli (kasiju), BIO: 146 ml (200 g): 4,00 EUR
Medus ar Ceilonas kanēli, BIO: 146 ml (200 g): 4,00 EUR
Medus ar kakao, BIO: 146 ml (200 g): 4,50 EUR
Medus ar karobu, BIO: 146 ml (200 g): 4,50 EUR
Pirmos medus maisījumus pagatavojām tālajā 2015. gadā. Maisījumus gatavojam krēmveida medū iemaisot “izkaltētu un smalki samaltu garšu” – tik daudz, lai vairāk garšo pēc “pēc pievienotās garšas, ne medus”. Taču katrs cilvēks ir unikāls un katram ir individuāla garšas sajūta – maisījumi kalibrēti pēc mūsu ģimenes garšu izjūtas, tāpēc nevaram garantēt, ka medus garša tomēr neņems virsroku. Gadu laikā sortiments ir mainījies un šobrīd pastāvīgajā piedāvājumā ir palikuši pircēju iecienītākie maisījumi. Taču nepieciešamības gadījumā varam sagatavot arī medus maisījumus ar brūklenēm, dzērvenēm, zemenēm, upenēm, āboliem, rabarberiem (BIO), mellenēm, jāņogām, nātrēm (BIO), lakricu.
Medus fermentējumi:
Medū fermentēti ķiploki, BIO: 146 ml (200 g): 6,00 EUR
Medū fermentēti čili, BIO: 146 ml (200 g): 8,00 EUR
Fermentējumu pagatavošanai izmantojam savā saimniecībā izaudzētos ķiplokus un čili. Un tāpēc produktu apjomi ir ierobežoti. Kā jau visi fermentētie (raudzētie) produkti, arī fermentējumi medū ir kas vairāk nekā medus, ķiploki vai čili. Piemēram, medū fermentēti ķiploki tālajos austrumos ir viens no produktiem, kurš “garantē mūžīgo dzīvi un labu veselībi”…
Bērza sulu un medus etiķis, BIO:
250 ml: 5,00 EUR
Produkts speciāli radīts tiem, kuri saka, ka medus viņiem esot par saldu! Un, iespējams, ka esam vienīgi pasaulē, kuri ražo un pārdod etiķi, kurš pagatavots no bērzu sulām un medus. Taču nedrīkst neminēt vēl vienu, iespējams, visbūtiskāko sastāvdaļu – laiku. Mūsu ģimenē bērza sulu un medu etiķi visbiežāk izmantojam salātu gatavošanā, taču esam gan marinējuši gaļu, gan arī konservējuši. Droši saku, ka šo etiķi var izmantot visur tur, kur recepte saka izmantot etiķi. Vien piebildīšu, ka bērza sulu un medus etiķis etiķskābes koncentrācijas ziņā būs nedaudz stiprāks kā ābolu etiķis.
Veikali, kuros pieejama z/s “Priežukalns” saražotā biškopības produkcija:
Rīgā: iDille
Krišjāņa Barona ielā 46 (t/c Barona centrs pirmajā stāvā)
P, O, T, C, P – 09:00-20:00 / Se – 09:00-19:00 / Sv – 10:00-18:00
Siguldā: EkoLoģisks.lv
Rūdolfa Blaumaņa ielā 2 (Siguldas tirgū)
P, O – SLĒGTS / T – 09:00-15:00 / C, P, S – 09:00-17:00 / Sv – 09:00-15:00
Atbildēt